ciekawy młotek
ciekawy młotek
Sokoro chwalimy się , to i ja pokarze swoje cacko. Może ktoś ma coś do powiedzenia na temat tego modelu. Masa tego młotka to 2.5 kg.
Re: ciekawy młotek
Młotek fajny,ale trzonek na przykład leszczynowy,to mógłbyś mu zafundować 

Wiem że różne zawody miały różne modele młotków . Jak i kraje posiadały zróżnicowane modele ten podobno to model francuski ale szukam potwierdzenia, i jakiej profesji był używany?
A to przykład takiego młotka , używanego przez , no kto wie , no właśnie, przez szewca
A to przykład takiego młotka , używanego przez , no kto wie , no właśnie, przez szewca
Tak mi się wydawało.że ten pierwszy młotek to typ francuski,ale pewności nie miałem,ten drugi to rzeczywiście szewski.
Panowie szacun
Pierwszy z młotków kolegi OK jest jak najbardziej młotkiem o formie francuskiej ale ja bym go jednak obrócił na tym trzonku
Młotki o tej formie produkowane są do dnia dzisiejszego
Ale stanowią w Polsce pewien ewenement podobnie jak kowadła i imadła francuskie
Raczej resztki takich perełek to Małopolska i Wielkopolska
Tam występowały przed II wojną narzędzia importowane z zakładów francuskich . Dlaczego ? Jeszcze nie wiem
ale się dowiem 

Karol ma rację, można by pokazać inne fasony i przeznaczenie jak na przykład fason szwedzki czy amerykański , Hofiego czy Habermanna. Można też podzielić na zawody bo tych było naprawdę dużo 

Osadzenie młotka- w tej chwili młotek jest odwrócony ale otwór w młotku sugeruje co innego. Trzonek jest wbity od góry (jak w kilofach czy młotkach murarskich). Zużycie młotka też mówi o oprawieniu jak na moich fotkach powyżej. ( ale to nic nie znaczy)
Od jakiegoś czasu oprawiam durze młotki o krótkich trzonkach w taki sposób (typu kilof) , polecam jest naprawdę doby., młotki siedzą zaje fajnie
.
Jeszcze jedna sprawa. Jak wygląda francuski model kowadła i imadła
Od jakiegoś czasu oprawiam durze młotki o krótkich trzonkach w taki sposób (typu kilof) , polecam jest naprawdę doby., młotki siedzą zaje fajnie

Jeszcze jedna sprawa. Jak wygląda francuski model kowadła i imadła

umi pisze:Karol ma rację, można by pokazać inne fasony i przeznaczenie jak na przykład fason szwedzki czy amerykański , Hofiego czy Habermanna. Można też podzielić na zawody bo tych było naprawdę dużo
Taka prosta rzecz jak młotek a ile można powiedzieć

Dawno temu spotkałem się z określeniem kowadło francuskie na kowadło dwurożne,a jednorożne,że to typ niemiecki,ale wtedy jeszcze nie wiedziałem,że może być tyle rodzajów kowadeł 

A ja przeciwnie , Słyszałem że dwurożne na pełnej postawie to model niemiecki. Gdzie jest prawda
. Widziałem kowadełko dwurożne na czterech stopkach , to pewne jakiś zagraniczny patent.

Wróć do „Stare narzędzia, eksponaty”