Spęczarka
Spęczarka
Wiele wątpliwości jest wokół tej maszynki , więc może ta mała informacja wywoła jakieś ciekawostki z nią związane 

- Załączniki
-
CCI20110525_00012 - Kopia.pdf
- (346.8 KiB) Pobrany 1048 razy
Re: Spęczarka
podobną widziałem w Olsztynku w skansenie. brakuje mi takiego cacka do kolekcji, miałbym gdze kawe postawić.
Kawałek stolika jest,można i kawę,ale ja chciałbym to zobaczyć w akcji.
jak będe miał pokaz w skansenie w Olsztynku pogadam z kowalem z tej kuźni gdzie stoi taka maszynka jeśli sprawna jest ,to może coś spęczymy. ale to jesienią.
Byłem w Olsztynku i dobra wiadomość. SPĘCZARKA DZIAŁA. Filmik nagrany, znajdziecie na YouTube pod tytułem- spęczarka obręczy.
Krótki opis działania
Dwie śruby poziome służą do mocowania mateiału na dzielonym (ruchomym stoliku)
Obracając pokrętłem (to ta gwiazdeczka z rączkami) wprawiam w ruch (zsuwam )jedną połówkę stołu. Materiał pomiędzy zaciskami jest zciskany. Musi się spęczyć.
Maszyna pomimo lat działa bardzo lekko.
I wielkie podziękowania dla kowala z kuźni w Olsztynku za pokaz działania maszynki .
Krótki opis działania
Obracając pokrętłem (to ta gwiazdeczka z rączkami) wprawiam w ruch (zsuwam )jedną połówkę stołu. Materiał pomiędzy zaciskami jest zciskany. Musi się spęczyć.

I wielkie podziękowania dla kowala z kuźni w Olsztynku za pokaz działania maszynki .
O.K. pisze:Byłem w Olsztynku i dobra wiadomość. SPĘCZARKA DZIAŁA. Filmik nagrany, znajdziecie na YouTube pod tytułem- spęczarka obręczy.
Krótki opis działania
Obracając pokrętłem (to ta gwiazdeczka z rączkami) wprawiam w ruch (zsuwam )jedną połówkę stołu. Materiał pomiędzy zaciskami jest zciskany. Musi się spęczyć.![]()
link do filmu http://www.youtube.com/watch?v=vjWJhuvLs3s
Jestem w posiadaniu niemieckiej speczarki do obręczy, wyprodukowanej w latach 20 XX wieku.taka sama spęczarka jest zaprezentowany na tutejszym forum ( film na youtube).
maszyna jest kompletna istnieje możliwość jej uruchomienia. przez wiele lat służyła w zakładzie kowalskim mojego dziadka. zainteresowanych proszę o maile na adres tomek8120@wp.pl
maszyna jest kompletna istnieje możliwość jej uruchomienia. przez wiele lat służyła w zakładzie kowalskim mojego dziadka. zainteresowanych proszę o maile na adres tomek8120@wp.pl