Palenisko gazowe
Re: Palenisko gazowe
A na koksie jak blachy grzejesz? W ten sam sposób. To tylko jedno z zastosowań, do grzania końcówek prętów na krótkim odcinku, a przede wszystkim do grzania tych elementów, których nie mogę ze względu na gabaryty zmieścić w piecyku.
Ostatnio grzałem blaszkę palnikiem wyciągniętym z gaz paleniska, szło całkiem nieźle. A jak cieplutko się zrobiło
.
Jak doprowadziłeś gaz w podwójnym paliku , dwiema dyszami
niewiele widać na fotce.

Jak doprowadziłeś gaz w podwójnym paliku , dwiema dyszami

Gaz i nadmuch doprowadzone są do kolektora,to ten profil na ostatniej fotce,a z niego wychodzą dwie flary zakończone siateczką, które wchodzą do paleniska.
Rozumiem, mieszanka jest dzielona na dwie flary i nie cofa płomyka 

Nadmuch nie pozwala mu się cofnąć i zwiększa możliwości regulacyjne.Robiłem też próbę ze zwykłym reduktorem od kuchenki gazowej z wykręconą dyszą gazową. Hula niesamowicie,ale zużycie gazu jest tak duże, że szybko butla zamarza i spada ciśnienie gazu. Ale gdyby pod ręką było przyłącze gazu ziemnego, to było by to super rozwiązanie.
Zapomniałem że u ciebie palnik jest doładowany dmuchawą.
A myślałeś o ustawieniu palników przeciwbieżnie ( na przeciwko siebie). Taki sposób ustawienia palników widziałem chyba w walcowni.

A myślałeś o ustawieniu palników przeciwbieżnie ( na przeciwko siebie). Taki sposób ustawienia palników widziałem chyba w walcowni.

Pierwszy zrobiłem właśnie w ten sposób było gorzej.
Jeszcze powiedz jakiej średnicy dysze zastosowałeś.
Dyszę gazową mam jedną,1,0mm. w zależności od potrzeb rurkę z dyszą przekładam do jednego lub drugiego palnika.