Mam giętarkę zbrojarską, używam ją do gięcia prętow płakowników ( wzasadzie wyginam na niej wszystko). Problem tkwi w ty że nie dogina końcówek. Może macie jakiś patent na ten poblem.
Niedogięta końcówka oznaczona niebieską strzałką.
giętarka do prętów
Re: giętarka do prętów
Karolu,w poniedziałek sprubuję coś wymyśleć,Dziś już nie mam głowy,od tygodnia walczę z jedną lampą,już wymiękam 

Widze że kolega przepracowany
Zostaw robote na dzień albo dwa , wyskocz na rybki może grzybki. Potem robotka pójdzie o wiele szybciej. Wiem coś tym. 

Dobra już wiem .Końcówki będą dogięte,jeśli będą dolegać do matrycy.Można to uzyskać zastępując ten kawałek rurki na bolcu oporowym,mimośrodową tulejką,która po obróceniu zaciśnie się na wyginanym pręcie,a w trakcie zaginania będzie zaciskać się jeszcze bardziej nie pozwalając giętemu prętowi się wymsknąć 

Jutro zobie ekperymenta-
A twoja lampa zrobiona czy wysadziłeś ją w powietrze

A twoja lampa zrobiona czy wysadziłeś ją w powietrze

Pierwsza zrobiona,następne dwie pójdą szybciej 

Może kolega pochwaliłby się lampeczką
Wracając do gramofonu
giętarki.
Jak rzekłeś ta uczyniłem, ale nie badzo działa. Jak zacisne blisko potrafi wyrwać przed zakończeniem cyklu gięcia, i odwrotnie ,za daleko nie dognie. Krótko mówiąc nie ma powtarzalności. Masz może fotki takiego zacisku

Wracając do gramofonu

Jak rzekłeś ta uczyniłem, ale nie badzo działa. Jak zacisne blisko potrafi wyrwać przed zakończeniem cyklu gięcia, i odwrotnie ,za daleko nie dognie. Krótko mówiąc nie ma powtarzalności. Masz może fotki takiego zacisku
Kiedyś konstruowałem giętarkę na bazie wyciągarki do sieci z jakiegoś szkunera i działało,fakt,że gięte było na szablonie do ślimaków(wolut),giąłem 20 kwadrat na zimno.niestety fotek nie mam .Można by rolkę przeradełkować po zewnętrznej,no i dospawać do niej kawałek rączki,którą dociskasz lekko rolkę w początrowej fazie gięcia. Mógłbyś pokazać swój piecyk gazowy 

Rączkę zrobiłem wcześniej ale rolka jest gladka . jutro sprawdzę czy radełkowanie pomoże .
Ponacinam fleksem rolkę ,nie mam adełka.
Fotki piecyka w temacie o gazie
Ponacinam fleksem rolkę ,nie mam adełka.
Fotki piecyka w temacie o gazie

Wiem jak rozwiązać problem.Pręt mocuje na stałe w giętarce a koniec gięty na tarcz ,jest walcowany przez bolec z obrotową tyleją . Muszę dopracoać Zacisk